Bitcoins kopen

De koers van bitcoins is elke dag in het nieuws. Wat zijn het en moet u ze kopen? Normale valuta zoals de euro zijn betaalmiddelen die worden uitgegeven door nationale banken. Ze hebben een bepaalde waarde en worden geaccepteerd in winkels, bedrijven en in de rest van het betaalverkeer. Ze zijn er in munten en bankbiljetten. Sommige munten hebben een sterk wisselende koers, andere munten zijn redelijk stabiel (zoals de euro).

Cryptovaluta

Bitcoin is een nieuw soort valuta: een digitale munt. Oftewel: cryptovaluta/cryptocurrency. Er zijn geen bankbiljetten van en u kunt er (nog) niet mee betalen in de supermarkt. De munt bestaat alleen virtueel op internet. Hij wordt niet uitgegeven door een bank. De munt is in 2008 bedacht door iemand met de schuilnaam Satoshi Nakamoto. Hij begon een systeem waarbij computers wereldwijd ingewikkelde puzzels oplosten en daarmee bitcoins verdienden.

Bitcoins delven

Via geavanceerde computers is de bitcoin nog steeds te ‘delven’ door langdurig allerlei taken te verrichten. Dat heet ‘mining’. In totaal kunnen er maximaal 21 miljoen bitcoins bestaan, deze zijn momenteel nog niet allemaal uitgegeven door het centrale netwerk dat de munt heeft bedacht. Zulke netwerken heten ook wel ‘blockchain’. Het wordt steeds moeilijker en tijdrovender om een bitcoin te delven.

Bitcoins kopen bij Bitvavo.